optimisme verdampt...
Vorig jaar rond deze tijd was ik op dit weblog in een heftige strijd gewikkeld met enkele podcasters over hun meer dan rooskleurige voorspellingen ten aanzien van podcasting. Ik meende toen enkele goede argumenten te hebben waarom het niet zo'n vaart zal lopen en ik gaf ook aan waar de mogelijkheden wel liggen.
We zijn nu een jaar verder. Van de vier heren waar ik mee in discussie ging, is er nog slechts één waar zo nu en dan een podcast van verschijnt. De anderen hebben de pod in de cast gestopt. En ook de onderzoeken wijzen uit dat het niet erg goed gaat met het fenomeen.
De site
Podplaza maakt melding van een Amerikaans onderzoek. "Uit een Amerikaans onderzoek van Forrester Research blijkt dat 2 procent van de internetters regelmatig podcasts binnenhaalt. Van de vijfduizend ondervraagden had 3 procent ooit wel eens naar een podcast geluisterd, zo schrijft de BBC. Dit jaar zal het aantal Amerikaanse internetters dat regelmatig podcasts downloadt, niet boven 700.000 uitkomen. Dat verbleekt bij de aantallen Amerikaanse luisteraars die afstemmen op internetradiostations."
Daar ben ik op zijn minst verbaasd over, want het waren juist de hemelhoge podcastsuccessen uit Amerika die als bewijs voor een onvermijdelijke doorbraak van het fenomeen door de Nederlandse podcasters werden opgevoerd. Volgens cijfers van de BBC zou het in Groot Brittanië een veel groter succes zijn. Daar verbaas ik mij helemaal
niet over, want de BBC gaat zelf een groot aantal programma's als podcast aanbieden. En dat is precies de aanbieder waarvan ik vorig jaar voorspelde dat er zonder twijfel wel belangstelling voor is. Ook in Nederland bieden omroepen podcasts aan. Zonder harde cijfers te hebben, durf ik te zeggen dat die programma's ook hier zonder twijfel tot de meest gedownloade behoren. Dat is ook logisch, want daar zit het geld en de naamsbekendheid. Bovendien zit het grote publiek helemaal niet te wachten op in elkaar geknutselde programma's, zoals die vroeger door de lokale radiopiraten in de ether werden geslingerd. Die voegen niets toe, want er zijn al zoveel reguliere en internetradiostations (niet te verwarren met podcasts!). Het grote publiek zit ook niet te wachten op amateuristisch en amper aan te horen gefreubel. Dergelijke podcasts met vaak louter dom geklets zijn misschien leuk voor de makers, maar niet voor het grote publiek.
Podcasting is voor het grote publiek over het algemeen niet meer dan een goede aanvulling op radio. De semi-piraat die zelf een soort radioprogramma wil maken, kan er ook zeker mee uit de voeten, maar mag nog lang dromen voordat hij het grote publiek bereikt. Om over het binnenroeien van het grote geld nog maar helemaal niet te spreken.
Voorlopig ga ik mijn mening dus nog maar eens niet bijstellen. Wat is het toch heerlijk om dat zelfgenoegzaam te kunnen vaststellen. Had ik hier al eens opgeschreven hoe geniaal ik eigenlijk ben? Nee? Dat moet dan nodig maar eens worden gezegd: ik ben hét lichtgevende baken in de donkere strijd van jouw leven! Adhesiebetuigingen en virtuele bloemen kun je hieronder kwijt.
Update:
Mijn fifteen minutes of fame zijn weer aangebroken nu dit artikel op
Podfeed.nl wordt besproken. Lezers van Podfeed.nl... WELKOM!
Eerder over dit onderwerp:
- Podcasting. Nieuwe toepassing van het Internet
- Podcasting deeltje 2. Het vervolg
- Podcasting deeltje 3. Het lang verwachte Zoldergevecht.
- Podcasting deeltje 4. Keek op een bewogen week.