Merkwaardige economische ordeningsdrift

van de gemeente Epe...

De gemeente verzond een persbericht om de beweringen in De Stentor over toezeggingen aan de Formido te ontkrachten. Allemaal goed en wel, maar ondanks het feitenrelaas blijft boven tafel dat in 1999 een besluit is genomen om de Gamma niet toe te laten in het dorp. Dat besluit had nooit genomen mogen worden en ik verbaas me dat de politiek dat zo makkelijk heeft laten passeren.

Onlangs berichtte ik nog over mijn verbazing dat de gemeente de scooterhandel Tellegen aan de Hoofdstraat niet toestaat om fietsen te verkopen (klik hier).

Wat is er toch vredesnaam met het gemeentebestuur aan de hand? Laat ondernemers toch gewoon ondernemen. Waarom zou een gemeentebestuur bepalen of een zaak wel of niet rendabel kan zijn? We leven toch niet met de vijfjarenplannen in een sovjet economie? De geschiedenis leert wat daarvan terechtkomt.

Je krijgt ook al heel snel een gevoel dat er met twee maten gemeten wordt. Zo zouden er in de Veluwepoort geen winkels komen die direct concurreren met bestaande zaken. Als je in de Karl Marxpassage rondloopt, zijn er meer concurrerende zaken bijgekomen dan aanvullende. Ik vind dat helemaal niet erg. Concurrentie is goed voor de burgers. Laat de gemeente zich vooral druk maken over zaken waar ze echt over gaat. Bijvoorbeeld over de ruimtelijke ordening. De gemeente kan ervoor zorgen dat er geen lelijke bedrijfspanden op ongewenste locaties verschijnen. Dát lijkt mij een kerntaak van de gemeente.

Als het op ondernemen aankomt, moet je als gemeentebestuur niet sturen. Ondernemers kunnen zelf wel bepalen of er een markt is voor hun zaak. Het voorkomt een oeverloze discussie met eigenaren van bouwmarkt x die met een zelf betaald rapport y schermen en eigenaren van bouwmarkt q die een ´veel beter´ rapport hebben waar precies het tegenovergestelde instaat. In de wereld van de rapporten geldt nog altijd: wie betaalt... bepaalt. Daar moet je als gemeente ver weg blijven, want het kost de burger alleen maar geld en levert niets op. Epe ligt in de vrije Europese markt, niet in de voormalige Sovjet Unie.

En ja... laat wethouder René de Vries dan ook maar gewoon tot zijn oren in het pluche zitten, dat hoort ook bij de sovjetpolitiek.

© Harold Makaske 20 juni 20072400 - Hoofdstuk: 10. Epe